Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Novosti iz ICMF-a

COST projekat DIVERSICROP – Workshop na MF

C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\velika.jpg

COST projekat DIVERSICROP –  Za održivu i zdraviju ishranu

Mašinski fakulet u Beogradu domaćin je međunarodne radionice  „Data mapping and visualisation: from scattered datasets to a StoryMap“, koja se  održava  u okviru evropskog COST projekta “Harnessing the potential of underutilized crops to promote sustainable food production – DIVERSICROP“, čiji je cilj da doprinese raznovrsnijoj i ekološki održivoj poljoprivredi u Evropi, kao odgovor na klimatske promene.

C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\1.jpg

COST je evropski program za saradnju u domenu naučih i tehnoloških istraživanja, a projekat DIVERSICROP je usmeren na promociju diversifikacije useva koji se uzgajaju u Evropi, sa akcentom na nedovoljno iskorišćene poljoprivredne kulture kao što su:  raž, grašak i leblebija.  Identifikovanjem i deljenjem usklađenog skupa podataka među zemljama, DIVERSICROP će konsolidovati znanje u vezi sa njihovim socioekonomskim, društveno-političkim i geografskim izazovima i mogućnostima. U tom smislu, naučni rezultati projekta će u velikoj meri doprineti raznolikosti biodiverziteta, kao i jačanju poljoprivrednih strategija u okviru Evropskog zelenog dogovora u skladu sa ciljevima održivog razvoja UN. C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\6.jpg

Projekat DIVERSICROP okuplja vodeće evropske stručnjake iz oblasti poljoprivrednog mašinstva, arheobotanike, nauke o usevima i genetičkom diverzitetu, ljudskoj ishrani iz 48 zemalja, među kojima su i istraživači Mašinskog fakulteta i Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu. Projekat je počeo u oktobru 2023. godine i trajaće do oktobra 2027. godine, a radionica  „Data mapping and visualisation: from scattered datasets to a StoryMap“ je prvi trening u okviru ovog projekta i posvećena je metodama za obradu i vizuelizaciju podataka.

Skup je svečano otvoren u utorak, 14. maja, a učesnike je pozdravio i poželeo im dobrodošlicu dr Vojislav Simonović, vanredni profesor na Katedri za poljoprivredno mašinstvo i član Upravnog odbora COST DIVERSICROP-a iz Srbije, ujedno i organizator događaja. „Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo u prilici da ugostimo 20 stranih studenata i istraživača iz 16 zemalja Evrope, Alžira i Izraela i predstavimo im resurse Mašinskog fakulteta, kao i kulturno-istorijsko nasleđe Beograda i Srbije“, istakao je prof. Simonović.

C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\5.jpg

Radionica traje do 16. maja, a učesnici će imati priliku da, zajedno sa predavačima prof. dr Meriel McClatchie’s sa Univerziteta u Dablinu iz Irske i prof. dr  David Gil sa Univerziteta Alicante iz Španije, razmene znanja i iskustva u oblasti obrade podataka i vizuelizacije. C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\3.1.jpg

Neke od tema o kojima će se diskutovati su: Dataset introduction and exploration, Python and Power BI examples with datasets, Machine learning and data mapping i druge teme iz ove oblasti.

C:\Users\ivana\Desktop\COST projekat DIVERSICROP- Radionica- maj 2024\4.jpg

Mašinski fakultet i Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, kao učesnici u projektu DIVERSICROP i organizatori ove radionice još jednom su potvrdili posvećenost međunarodnoj saradnji i akademskoj izvrnosti.  Očekujemo da će ovaj trening biti inspirativno iskustvo za sve učesnike i da će im pružiti priliku da unaprede svoje veštine i povežu se sa kolegama iz celog sveta“, ocenio je dr Miloš Milošević, naučni savetnik u Inovacionom centru Mašinskog fakulteta i koorganizator ovog skupa.

(Izvor: Mašinski fakultet)